Avantajele si dezavantajele unei pompe de caldura minispilit fara conducte
Multi proprietari se gandesc la sistemele cu pompe de caldura pentru a le incalzi si pentru a le racori locuintele. Pompele de caldura fara conducte, cu sistem minisplit pot reprezenta o solutie ideala in acest sens.
Pot fi considerate echipamentele potrivite pentru casele cu sisteme de incalzire fara conducte, cum ar fi hidronic (caldura cu apa calda), panouri radiante si incalzitoare de spatiu (lemn, kerosen, propan). Ele pot fi, de asemenea, o alegere buna pentru adaugarile de incaperi in care extinderea sau instalarea conductelor de distributie nu este fezabila.
Pot reprezenta o solutie ideala si pentru locuinte noi foarte eficiente care necesita doar un sistem de conditionare a spatiului mic. Asigurati-va ca alegeti o unitate de la un producator de top din industrie, si angajati un instalator familiarizat cu produsul si cu instalarea acestuia.
La fel ca pompele de caldura standard cu sursa de aer, minispliturile au doua componente principale. Acestea sunt un compresor/condensator exterior si o unitate interioara de tratare a aerului.
O conducta – care gazduieste cablul de alimentare, tubulatura de agent frigorific, tubulatura de aspiratie si un canal de scurgere a condensului – leaga unitatile exterioare si interioare.
Avantajele unei pompe de caldura minisplit fara conducte
Principalele avantaje ale minispliturilor sunt dimensiunile reduse si flexibilitatea pentru zonarea sau incalzirea si racirea camerelor individuale.
Multe modele pot avea pana la patru unitati interioare de tratare a aerului (pentru patru zone sau incaperi) conectate la o unitate exterioara. Numarul depinde de cat de multa incalzire sau racire este necesara pentru cladire sau pentru fiecare zona.
Acest lucru poate fi afectat de cat de bine este izolata cladirea. Fiecare dintre zone are propriul termostat, asa ca trebuie doar sa conditionati spatiile ocupate, ceea ce poate economisi energie si ban.
Sistemele minisplit fara conducte sunt mai usor de instalat decat alte tipuri de sisteme de conditionare a spatiului. De exemplu, racordarea dintre unitatile exterioare si interioare necesita, in general, doar o gaura de 3 inci printr-un perete pentru conducta.
Majoritatea producatorilor acestui tip de sistem pot furniza o varietate de lungimi de conducte de conectare si, daca este necesar, puteti localiza unitatea exterioara la o distanta de pana la 15 metri de evaporatorul interior.
In plus…
Acest lucru face posibila conditionarea incaperilor din partea din fata a unei case, dar amplasarea compresorului intr-un loc mai avantajos sau mai putin vizibil in exteriorul cladirii.
Minispliturile nu au conducte, astfel incat evita pierderile de energie asociate conductelor sistemelor centrale de aer fortat. Pierderile in conducte pot reprezenta mai mult de 30% din consumul de energie pentru conditionarea spatiului, mai ales daca conductele sunt intr-un spatiu neconditionat, cum ar fi o mansarda.
In comparatie cu alte sisteme suplimentare, minispliturile ofera mai multa flexibilitate in designul interior. Dispozitivele de tratare a aerului de interior pot fi suspendate de un tavan, montate la nivel intr-un plafon sau atarnate pe un perete.
Sunt disponibile si modele pe podea. Multi producatori ofera si o telecomanda pentru a facilita pornirea si oprirea sistemului atunci cand este pozitionat sus pe un perete sau suspendat de tavan.
Dezavantajele pompei de caldura minisplit fara conducte
Aceste pompe de caldura minisplit fara conducte au dupa cum se poate vedea multe avantaje. Dar, costul instalarii poate fi mai mare decat la alte pompe de caldura. De asemenea, instalatorul trebuie sa dimensioneze corect fiecare unitate interioara si sa determine cea mai buna locatie pentru instalarea acesteia.
Sistemele de tratare a aerului supradimensionate sau amplasate incorect pot duce la cicluri scurte, care irosesc energie si nu asigura un control adecvat al temperaturii sau umiditatii. Un sistem prea mare este mai scump de cumparat si de operat.
Este posibil ca unora sa nu le placa aspectul partii interioare a sistemului. Desi sunt mai putin deranjante decat un aparat de aer conditionat din camera cu fereastra, aceste unitati nu au aspectul incorporat al unui sistem central.
De asemenea, in apropierea unitatii exterioare trebuie sa existe un loc pentru evacuarea apei de condens.